Historie

Bas Lemmens
Bas Lemmens

Op maandag 15 april 1968 werd de allereerste Ronde van Breezand gereden. Georganiseerd door Bas Lemmens en onder auspiciën van de wielervereniging H.R.T.C. DOK uit Den Helder. Initiatiefnemer Bas Lemmens was zelf nog actief als wielrenner en een zeer verdienstelijk Amateur. Hij vond het een uitstekend plan om in zijn eigen woonplaats een koers te laten verrijden. Bas is 19 jaar organisator geweest en daarna nog lang steun en toeverlaat en uiteindelijk supporter en eregast. Hij is ons helaas in 2015 ontvallen. In 1968 werd er gereden door de Nieuwelingen en de Amateurs, het jaar daarna uitgebreid met de toenmalige categorie Adspiranten (en nee, dit is geen schrijffout!). Vanaf 1972 werden deze vervangen door de Veteranen en op hun beurt werden deze vanaf 1975 gecombineerd met de Liefhebbers en vanaf 1979 ook nog de Junioren. Aanvankelijk bestond het parcours uit het Ceresplein en een lus van de Zandvaart naar de Stoomweg.

Door het passeren van treinen en het hierdoor verplichte afstappen ontstond discussie vanuit de renners omtrent wedstrijdvervalsing. Zodoende werd het parcours ingekort tot 1,1 km van Ceresplein naar Zandvaart, Tulpenstraat en Hyacinthenstraat.

De maandag werd gekozen omdat dat 2e Paasdag was en er naar waarschijnlijkheid dan veel renners aan de start konden verschijnen. Het zou een traditie worden. Gedurende de jaren 1968 tot 2007 werd de wedstrijd immer op 2e Paasdag verreden. Het evenement groeide op de wielerkalender uit tot het openingscriterium van het wielerseizoen in Noord Holland. Op 2e Paasdag stond het weer bekend als grillig en het koersverloop stond meermaals in het teken van maartse buien die er een barre koers van konden maken.

Matthé van Lierop, Jan van der Vaart, Rondemiss Ilonka Wilms, Sponsors Karin en Jan Vergouwe

In 1987 droeg Bas Lemmens het stokje over aan een nieuw comité, bestaande uit Matthé van Lierop en Jan van der Vaart. Het parkoers werd gehandhaafd, nog steeds het “vierkantje” over Hyacintenstraat, Ceresplein, Zandvaart en Tulpenstraat van ca 1100 m. Afhankelijk van de windrichting werd er links- of rechtsom gereden, meestal linksom. In 1987 kwam er voor het eerst een rondemiss, Ilonka Wilms mocht zich die primeur toe eigenen. De categorie Nieuwelingen werd vervangen door de Recreanten, ook wel vrije amateurs of trimmers genoemd. Deze categorie was vanaf dat jaar sterk bezet doordat er in de kop van Noord-Holland een groot aantal renners in deze categorie hun wedstrijden reden. 1987 Was ook het eerste jaar dat er geen entree meer werd geheven; daarvoor moest je woonachtig zijn aan het parkoers of op bezoek gaan bij iemand woonachtig aan het parkoers om niet te hoeven betalen. Vele toeschouwers moesten op een feestdag als 2e Paasdag “toevallig” op bezoek bij iemand aan het parkoers.

De 25e editie van de ronde in 1992 was speciaal en daarom werd het programma opnieuw vernieuwd door de elite-dames te laten starten met in hun midden publiekstrekkers als Leontien van Moorsel, Monique Knol en Ingrid Haringa. Zowaar de voltallige Nederlandse dames selectie stond aan de start. Het zorgde voor een record aantal bezoekers op die dag. Als laatste vernieuwing werd er voorafgaand aan de ronde een hardloopwedstrijd gehouden, georganiseerd door Atletiekvereniging Dokev uit Anna Paulowna.

Elise Meijer, Leontien van Moorsel, Johan Meijer

Vermeldenswaardig in de 30e jubileumronde in 1997 was de rentree van Leontien van Moorsel in het peloton nadat ze twee jaar daarvoor de fiets aan de wilgen had gehangen. Breezand gaf haar, met een eerste overwinning, het gevoel dat ze het nog kon en daarom heeft Breezand een speciale betekenis voor haar.

Het comité werd in 1998 bij de 31 ronde volledig vernieuwd en kwam onder leiding te staan van Johan Meijer en zijn vrouw Elise. Er kwamen andere impulsen, zoals een feesttent naast de finishweg en een enorme reclamekraan op het Ceresplein. Deze trend werd doorgezet in 2003-2004 toen Willem Olthof de scepter zwaaide. Tussen 2005-2007 werd het comité geleid door Cathy en Bertus Kroon en het aantal renners in diverse categorieën groeide de door naar ca 120 renners tot een van de grootste koersen. In 2005 kwam er weer een vernieuwing, een skeeler-, rollerblade en step-prestatierit werd aan het programma toegevoegd.

Nadat in 2007 de 40e ronde werd verreden werd het lang stil. Er waren onvoldoende nieuwe comitéleden om de zaak draaiende te houden. Pas in 2016 heeft Dennis van der Veen besloten om de ronde nieuw leven in te blazen en een groep betrokken mensen om zich heen verzameld. Oude kennis en nieuwe energie werden gebundeld en de ronde kwam weer tot leven. De 41e ronde wordt opgestart in een wat beperkte vorm om financieel weer een aanvaardbare start te maken en tevens zoveel mogelijk lokaal talent een kans te gunnen.